SARS-CoV-2 Salgınının Ortaya Çıkışı ve Durdurulamayışının Altındaki Tek Neden Ne Ola Ki?


  Geçen günlerde okuduğum bir yazı sonrasında pandeminin ortaya çıkması ve hala devam etmesi hakkında kendi fikirlerimi çok kısa da olsa yazmaya karar verdim. O yüzden şu saniyeden sonra okuyacaklarınız hakkında yorum yaparken tamamen kişisel düşünce, gözlem ve okumalarla birlikte yazıldığını göz önünde bulundurunuz. Ayrıca bu yazı hiçbir sonuca bağlanmamaktadır, çözüm içermemektedir. Keyifli okumalar. 

                                                                          ... 

  

Öncelikle şunu fark etmeliyiz ki SARS-COV-2 yani nam-ı diğer Covid-19 ne yarasa çorbası yüzünden, ne bir pullu hayvanın (Pangolin) insanlara virüsü taşımasından, ne de bir milletin yaban hayvanı yeme sevgisinden dolayı ortaya çıkmıştır. Bu virüsün asıl ortaya çıkmasının altında yatan tek neden şudur: Ekonomik eşitsizlik. Evet yanlış görmüyorsunuz, ekonomi. Şu an pandemi yüzünden evlerimizden eğitim görüyor olmamızın; insanların iş yerlerinde bulunamıyor oluşunun; konserlerin, filmlerin, partilerin ve bilumum eğlence etkinliklerinin yapılamamasının tek nedeni gelir eşitsizliği. İlginçtir ki hala kontrol altına alınamayışının nedeni de ekonomiyle alakalı.  
  
 
 Çoğu dünya ülkesinde yazın da yaklaşmasıyla yeni normal adı altında ekonomik kaygılardan dolayı kısıtlamaların azalması ve yine devletlerin ekonomik kaygıları insan sağlığından önemli bir yerde görmesi sonucunda bu pandemiyi bitiremiyor veya kontrol altına alamıyoruz. Aksine devletlerin bencilce, ancak hastalıklı zihniyetler tarafından mantıklı bulunabilecek bu yanlışı yüzünden kontrol altına alınamayacak boyutlara da ulaştırıyoruz. Bir de insanların kısa vadeli başarıları görüp rehavete kapılması bu saydığım şeylerin üzerine tuz, biber oluyor ve en sonunda bu pandemiyle yaşamaya mahkum kalıyoruz. 

  Ayrıca işin bambaşka bir boyutu olan tedavi veya koruma çalışmalarına da bakacak olursak, bunun altından da ekonomi bize sırıtacaktır. Şöyle ki Covid-19 pandemisinin ilk ortaya çıktığı günlerde çözümü, bulunduğumuz bu günlerin çözümünden (aşı) daha kolayken büyük ilaç firmaları tarafından  çözülememesinin sebebi tabi ki bugün herkesin lanet ettiği ama ellerine geçtiğinde harcayacak yer bulamadıkları paradır. Bahsettiğim büyük ilaç firmalarının işin ciddiyetini bilmelerine rağmen en erken şekilde -her ne kadar medya da bu çalışmalara erkenden başlandığı söylense de- aksiyon almamalarının altında potansiyel dev bir kazanç ve büyük yatırımları firma bünyelerine katabilecek olması yatmaktadır. Uzaktan bakıldığında bu dediğime anlam verilemeyebilir  ancak şöyle bir düşündüğümüzde mantıksız da gelmeyecektir. Örneğin büyük bir firma düşünün, yaratacağı bir ürün için talep çok az veya hiç yok ve bu firma yaratacağı bu ürünü hiç durmadan üretebilecek kaynaklara ve motivasyona sahip. Ya en sonunda yaratacağı ürün için gerekli olan kaynakları kullanılamayacak duruma gelip firmayı zarara sokacak, ya da yaratacağı ürün için kullanılacak kaynakları bitiremeden talebin az olmasından dolayı finansal desteği kesilecek ve bunun sonucunda yıllık hedeflediği kazanca ulaşamayacak. Taktir edersiniz ki firmalar hiçbir işi içinde kendi kazançları olmadığı sürece babalarının hayrına yapmıyorlar. Yani işin neresinden bakarsanız bakın altından yine ekonomik kaygılar ve parasal kazanç çıkıyor. 


 
Sonuç olarak bu pandeminin ortaya çıkmasının da, durdurulamamasının da ve bazı insanların bu pandemi yokmuş gibi davranmasının da tek sebebi ekonomidir. Kimisi pandeminin şiddetlenmesinden, kazanç sağlarken, kimisi yokmuş gibi davranmaktan kazanç sağlar. Kimisi pandeminin çıkışına sebep olduğunu düşünmemizi istediği birisini hedef göstererek kazanır. Kimisi bu pandemiyi asıl çıkartanları saklayarak... Peki bundan kazanç sağlayamayacaklar da var mıdır? Orası artık size kalmış.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Farklı

Hiç Doğmamış Olmayı Dilerdim

Kayıp